Märynummi

Märynummesta on viime vuosikymmeninä muodostunut erittäin suosittu rivi- ja pientaloalue. Turku- Helsinki moottoritie (E18) on tämän vireän taajaman eteläpuolella.

1900-luvun alussa Märynummella oli reservikomppanian vanha sotilaskasarmi rakennuksineen ja tontteineen. Alueelle perustettiin Halikon piirimielisairaala vuonna 1926. Vuodesta 1978 nimenä on ollut Halikon sairaala.
Parhaimmillaan sairaansijoja oli lähes 600, siellä oli n 400 viranhaltijaa ja se oli aikanaan Halikon kunnan suurimpia työnantajia.
Sairaalalla oli useita työverstaita ja laajaa maatalouden harjoittamista. Sairaalalla on oma hautausmaa Vaskiontien varrella. Siunauskappeli hautausmaan viereen rakennettiin vuonna 1962 ja se on myöhemmin purettu. Halikon sairaalalla oli myös pitkään oma linja-auto joka liikennöi Märynummen ja Salon väliä.
Nykyään sairaalassa on enää muutaman kymmenen hoitopaikkaa ja sen lopettamista on suunniteltu jo pitkään.
Tätä kirjoitettaessa syksyllä 2015 sairaalan tiloihin suunnitellaan turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen perustamista.

Suomen tähän asti tehokkaimmat tuulivoimalat nousivat Märynummelle syksyllä 2014, kun alueelle rakennettiin kolme Gamesan 5 megawatin voimalaa.
Tuulivoimaloiden sähköntuotanto alkoi Märynummella lokakuussa 2014 ja tuulivoimapuisto avattiin näyttävästi keskiviikkona 22.4.2015
  Lisää kuvia Märynummelta (pääasiassa Osmon Nurmin ottamia
ja 1970- 80-luvuilta) löydät sivulta Arkisto, sivu 2